LineRed-002.jpgHome | Ιστορία της Τέχνης | BlackBelt Exams |

 

| Belt Requirment | HRTSD Members | Gallery | Contact Us|

 

TANG SOO DO (HWA SOO DO)

   Το TANG SOO DO δεν είναι απλά ένα άθλημα,αλλά μια αρχαία πολεμική τέχνη τής οποίας τα ίχνη οδηγούν 2000 χρόνια πίσω, στη χερσόνησο της Κορέας. Στη μετάφραση της παραδοσιακής Κορεάτικης τέχνης TANG SOO DO, η λέξη Tang παραπέμπει στη Δυναστεία Tang (617 - 907 μ.Χ) της Κίνας, Soo είναι το χέρι, αλλά αναφέρεται και στη γροθιά, την παλάμη, το χτύπημα ή άμυνα και Do, ο δρόμος της ζωής ή της τέχνης. Πηγή της είναι η κορεάτικη τέχνη SUBAK (γνωστή και ως SOO BAHK), μια παραδοσιακή τέχνη, όπου δεν είναι ακριβώς γνωστός ο τρόπος που λειτουργούσε.

   Γνωρίζουμε ότι SOO BAHK ήταν στυλ πάλης/μάχης χεριών και ποδιών που αναπτύχθηκε στη διάρκεια της δυναστείας των Silla (57 π.Χ.- 935 μ.Χ.) αλλά γνώρισε τη μεγάλη του άνθιση στη διάρκεια της δυναστείας των Koryo (935 μ.Χ. - 1392 μ.Χ.). Εκείνη την εποχή, η Κορέα (η οποία περιελάμβανε τμήμα της σημερινής Κίνας και της Μαντζουρίας) ήταν διαιρεμένη σε τρία βασίλεια. Το μεγαλύτερο και το πιο ισχυρό ήταν τών Koguryo, που ιδρύθηκε το 37 π.Χ. και βρισκόταν στο βορειότερο τμήμα της Κίνας,στα σύνορα με την Κορέα. Το επόμενο μεγαλύτερο ήταν τών Paekche, που ιδρύθηκε το 18 π.Χ.  κι έπειτα τών Silla, το οποίο ήταν το πιο μικρό και αδύναμο, που ιδρύθηκε το 57 π.Χ. και βρισκόταν στο νότιο τμήμα της Κορεάτικης χερσονήσου. Σε τύμβους της Δυναστείας Silla ανακαλύφθηκαν αγάλματα και τοιχογραφίες που αναπαριστούσαν αρχαίους πολεμιστές σε κινήσεις πολεμικών τεχνών. Ωστόσο, πιστεύεται ότι οι πρωτόγονες φόρμες πολεμικών τεχνών είχαν αναπτυχθεί αρκετά πριν από εκείνη την εποχή.

   Ένα σύστημα που ονομαζόταν PAKCHIKI -και υπάρχει ακόμα και σήμερα- χρησιμοποιούσε τεχνικές χτυπημάτων κυρίως με το μέτωπο. Τά χτυπήματα αυτά γίνονταν ξαφνικά και με μεγάλη ταχύτητα έχοντας στόχο τη μύτη ή το στήθος του αντιπάλου. Τέτοιες τεχνικές συναντάμε και στο TANG SOO DO, όχι σαν βασικές τεχνικές αλλά μέσα σε φόρμες (Hyungs).

   Όλες αυτές οι δυναστείες ανέπτυσσαν αυτές τις τέχνες μόνο μέσα σε κλειστούς στρατιωτικούς κύκλους. Κατά τη διάρκεια της δυναστείας Silla δημιουργήθηκαν οι Hwa Rang Dan, ένα σώμα αριστοκρατών στρατιωτικών με σκοπό να προστατεύουν το βασίλειο, οι οποίοι ανάπτυξαν συστηματικά αμυντικές και επιθετικές μεθόδους, -τον πρόγονο θα λέγαμε- του TANG SOO DO, το Hwa Rang Do (ο Δρόμος της Ανθισμένης-ανδρικής-Ενηλικίωσης). Εισήγαγαν έναν ΚΏΔΙΚΑ ΠΕΝΤΕ ΣΗΜΕΊΩΝ, που τέθηκε σε ισχύ από τον σπουδαιότερο μοναχό της χώρας τους, τον Won Kwang.

  Οι Πέντε Κώδικες -Hwa Rang Do Oh Kye (SeSok O Gye) όπως ονομαζόταν- αποτελούν, ακόμη και σήμερα, ένα αναπόσπαστο κομμάτι του TANG SOO DO. Σχεδιασμένοι περίπου 1800 χρόνια πριν, αποτελούσαν το μοντέλο διαγωγής για τους πολεμιστές της εποχής. Αυτοί είναι:

Αφοσίωση σε έναν Άρχοντα (Πίστη στην Πατρίδα)

Να αγαπάς και να σέβεσαι τους Γονείς σου και τους Δασκάλους σου

Να υπάρχει εμπιστοσύνη & Τιμή μεταξύ φίλων

Να μην υποχωρείς ποτέ σε μια μάχη

Να σέβεσαι πάντα την ζωή

   Η δυναστεία όμως που καθιερώνει τις Πολεμικές Τέχνες ιστορικά, είναι η δυναστεία των Yi, 1392 μ.Χ. - 1907 μ.Χ. με το στρατιωτικό εγχειρίδιο-βιβλίο "Moo Yei Do Bo Tong Ji", το οποίο γράφτηκε το 1790 μ.Χ., καταγράφοντας με απεικονίσεις όλες αυτές τις προσμίξεις.

Ryu Pa

   Το σύστημα, TAE KYUN (TAEKKYEON), που θεωρείται ο πατέρας των πολεμικών τεχνών της Κορέας και έχει βασιστεί στη αρχαία τέχνη SUBAK (SOO BAHK) αποτέλεσε τη βάση του TANG SOO DO, του οποίου ιδρυτής ήταν ο Grand Master (Kwan Jae Nim) Hwang Kee (1914 2002).
 

   Ο ιδιοφυής αυτός Δάσκαλος κατάφερε να παντρέψει τις κορεάτικες αυτές τέχνες με την Μέθοδο των Tang (βορειο-κινέζικα στυλ) και Tai Yang Chi Chuan, με νοτιο-κινέζικα μαλακά συστήματα αλλά και OKINAWAN KARATE ώστε να δημιουργήσει ένα καινούργιο "στυλ" το HWA SOO DO. Η ονομασία αυτή, δεν ήταν όμως δημοφιλής στο χώρο των μαχητικών τεχνών της Κορέας και έτσι αποφάσισε να δώσει την ονομασία TANG SOO DO.

   Παρακινήθηκε να ασχοληθεί με τις πολεμικές τέχνες  σε ηλικία 7 ετών -το 1921- όταν είχε επισκεφθεί ένα παραδοσιακό πανηγύρι το οποίο ονομαζόταν Dan O σε κοντινό χωριό από εκεί όπου διέμενε. Εκεί, είδε μία ομάδα επτά ή οχτώ ατόμων να επιτίθενται  σε έναν μοναχικό άνδρα, ο οποίος άρχισε να αμύνεται και να αντεπιτίθεται με λακτίσματα, μέχρι που τους νίκησε. Αυτή του η δυνατότητα, να υπερασπιστεί κάποιος τον εαυτό του εναντίων τόσων αντιπάλων τον εντυπωσίασε. Τότε κατάλαβε ότι θέλει να ασχοληθεί με τις πολεμικές τέχνες. Για αρκετά χρόνια ο Grand Master Hwang Kee μελέτησε και ερεύνησε όλες τις διαθέσιμες πηγές, και στην ηλικία των 22 είχε αναγνωριστεί ως Master μεταξύ των Δασκάλων των πολεμικών τεχνών.


   Τον Μάιο του 1935 ο Grand Master Hwang Kee άρχισε να εργάζεται για την κορεατική εταιρεία σιδηροδρόμων Cho Sun Railway Company κάτι  που του επέτρεπε να ταξιδεύει. Τον επόμενο χρόνο -το 1936-  θα συναντήσει τον Κινέζο Δάσκαλο του Kung Fu, Yang Kuk Jin και ξεκινά να εκπαιδεύεται  στα κινέζικα στυλ μάχης μέχρι το 1946, όταν θα αλλάξει το πολιτικό σκηνικό της Κίνας με την κομμουνιστική επανάσταση. Η εκπαίδευση του αποτελείται από Seh Bop (στάσεις), Bo Βορ (βήματα), Ryun Βορ (κυριαρχία) και Hyungs (Φόρμες) με τις εφαρμογές τους. 

Την ίδια περίοδο -και για καλή του τύχη- η εταιρεία σιδηροδρόμων όπου εργαζόταν, έτυχε να έχει μια μικρή βιβλιοθήκη. Λόγω της Ιαπωνικής κατοχής, τα μόνα βιβλία που επιτρέπονταν, ήταν βέβαια, ιαπωνικά. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και το KARATE-DO του μεγάλου Δασκάλου Gichin Funakoshi.

   Πάντα διψασμένος για γνώση, αρχίζει να μελετά το βιβλίο και έρχεται σε επαφή ουσιαστικά με τις τέχνες της Okinawa (Okinawan Te), σε βαθμό τέτοιο, ώστε
εισάγει στο
TANG SOO DO, αρκετές ελεύθερες τεχνικές αλλά και συνδιασμένες, γνωστές ως KATA (Φόρμες).

MOO DUK KWAN

   To TANG SOO DO πήρε την οριστική του μορφή στη σύγχρονη εποχή, στις 9 Νοεμβρίου του 1945, όταν ο Grand Master Hwang Kee άνοιξε το πρώτο του Dojang (σχολή) TANG SOO DO, στη Σεούλ και του έδωσε την επίσημη πια ονομασία MOO DUK KWAN.

 

MOO

=

Δέν θέλω μάχη

DUK

=

Πνευματική εκπαίδευση

KWAN

=

Χώρος σχολής

  

   Αργότερα -δυστυχώς- το TANG SOO DO υπέστη ρήξη καθώς η ιδέα της αναβίωσης της παραδοσιακής κορεατικής τέχνης SOO BAHK, σαν κυρίαρχο στοιχείο κυκλοφορούσε στους κόλπους του, κάτι που τελικά συνέβη και οδήγησε στην διαίρεσή του. Οι μεγάλοι Δάσκαλοι και μαθητές του Grand Master Hwang Kee ανεξαρτητοποιήθηκαν και δημιούργησαν τις δικές τους ομοσπονδίες.

KIM JAE JUN     Dan # 38 American MDK Tang Soo Do Assosiation
LEE KANG UK    Dan # 70 UK Tang Soo (Soo Bahk) Do Federation
SHIN JAE CHUL Dan #698 World Tang Soo Do Assosiation

 Hwa Rang Tang Soo Do

   To Hwa Rang Tang Soo Do είναι βασισμένο στο παραδοσιακό, αρχικό Tang Soo Do - Moo Duk Kwan, κρατώντας την ισορροπία ανάμεσα στα δίδυμα Tang Soo Do / soo bahk do, αλλά και με έντονες επιρροές από το Hwa Rang Do. Αυτό σημαίνει, ότι εκτός από τα περίτεχνα εναέρια λακτίσματα, περιέχει αρκετές τεχνικές λαβών και ρίψεων, αλλά και τεχνικές εδάφους. Δεν λείπουν βέβαια τα παραδοσιακά όπλα, όπως Μπο (Bo), Σαι (Sai), Νουντσακου (Nunchaku).

             

 

   Παρουσιάστηκε από τον Grand Master (Chong Jae Nim) Ho Sik Pak (9ο Dan) το 1994 όταν ίδρυσε την αντίστοιχη Παγκόσμια Ομοσπονδία (Hwa Rang World Tang Soo Do Federation).

   Ο Grand Master (Chong Jae Nm) Ho Sik Pak (9ο Dan) ξεκίνησε το 1966 Tang Soo Do και εκπαιδεύτηκε στην Κορέα. Από το 1982 έως το 1994 ήταν μέλος της U.S. Tang Soo Do Moo Duk Kwan Federation της σημερινής U.S. Soo Bahk Do Federation.
 

   To Hwa Rang Tang Soo Do αντιπροσωπεύεται στην Ελλάδα από τον Master Κωνσταντίνο Τριγώνη 5ο Dan. 

www.hwarangtangsoodo.gr

logo_tsd.gif

logo_tsd.gif

ɤ弣񡬬ᔓD1.gif

ɤ弣񡬬ᔓD1.gif

hwang_kee002.jpg

hwang_kee001.jpg

hwang_kee-sm.jpg

hwang_kee003.jpg

Ho_Sik_Pak_2.jpg